twitter twitter

Lijst Dedecker Oostende legt klacht neer tegen Schepen Veulemans voor overtreding van de kieswetgeving. ( - 11/09/2012)

 Klik hier voor krantenbericht

Dinsdag verscheen op redactie.be een opmerkelijk persbericht omtrent het illegaal ronselen van campagnemedewerkers door Schepen Veulemans. Het persbericht spreekt over een brief, die de VRT-redactie had bereikt, waarmee schepen Veulemans op stadspapier medewerkers ronselt.

(hier de link http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/west-vlaanderen/Oostende/Oostende_120813_Veulemans )

Schepen Veulemans schreef de brief niet alleen op stadspapier maar reageert t.a.v. de VRT dat het een fout van een medewerker betreft. Er is maar één type medewerker die per vergissing stadspapier kan gebruiken en dat is een personeelslid van Stad Oostende, andere eventuele medewerkers hebben immers geen toegang tot stadspapier.

Ignace Vandewalle: “ Conform de wetgeving is het verboden om verkiezingscampagne te voeren vanuit de gemeentelijke kabinetten, noch vanuit openbare instellingen of openbare diensten.  Schepen Veulemans moet dit weten en de wetten en regels gelden ook voor haar. Bovendien is het misbruik van gemeenschapsmiddelen voor het voeren van campagne dubbel zo erg als dit gebeurd door een Schepen van Financiën. Deze moet immers toezien op de correcte aanwending van belastingsgelden. ”

Het persbericht citeert ook uit de brief en vermeldt dat schepen Veulemans gratis een hapje en een drankje aanbiedt voor de steun die ze hoopt te krijgen van de kiezers die ze aanschrijft.

Ignace Vandewalle: “ de verkiezingswetgeving is duidelijk tijdens de sperperiode is het verboden om kiezers via giften te beïnvloeden. De verkiezingen zijn pas wettig als elke kiezer vrij over zijn stem heeft kunnen beschikken in het stemhokje. De mogelijkheid om zijn mening volledig onafhankelijk uit te drukken is een wezenlijke voorwaarde voor vrije verkiezingen.”

Lijst Dedecker Oostende zal conform artikel 201 van het lokaal en provinciaal kiesdecreet klacht neerleggen bij de Procureur des Konings, met de expliciete vraag dit voorval grondig te onderzoeken.

Georges Vanhaeren (Voorzitter LDD Oostende): “ Deze overtreding van het kiesdecreet leidt niet alleen tot politieke sancties volgens art 200 van het lokaal en provinciaal kiesdecreet, maar evenzeer kan dit leiden tot strafrechtelijke sancties. (gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en met een geldboete van 50 euro tot 500 euro). En dan spreken we op zich nog niet over de strafrechtelijke gevolgen van het oneigenlijk toewenden van overheidsgelden.”

Lijst Dedecker wil een Propere Politiek te Oostende en richtte daartoe een meldpunt Propere Politiek op.
Meer info via LDDOOSTENDE.be of e-mail uw klachten naar
properepolitiek@ldd.be

 

<< Terug naar alle perberichten

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be
v